Kan Bitcoin in de goudkoorts komen?

De heersende markt is een perfect trainingsveld. Terwijl sommige activa zeer goed zijn, zijn andere dat niet. Met de huidige en te verwachten economische vooruitzichten vrij zwak, bewijzen sommige macro-economische activa hun waarde en houden ze vast aan de heersende verhaallijnen.

Goud, de eeuwenoude veilige haven en ooit de economische standaard voor de wereld, gedraagt zich zeker zoals velen hadden verwacht. Na het bereiken van de hoogste prijs in negen jaar is de XAU in het licht van de economische neergang gestegen tot meer dan $1.900 per ons en het ziet er niet naar uit om elk moment snel te stoppen, vooral niet als de inflatiedruk snel zal toenemen. In het midden van deze rally, waar past Bitcoin in, als het überhaupt al past?

Het digitale goud, dat nu bijna drie maanden lang in een sterke zijwaartse beweging is opgesloten, zag aanvankelijk een stijging van de vraag, voordat het met de helft afnam en ging vervolgens failliet op de grafieken. Tussen maart en begin mei steeg de Bitcoin met meer dan 200 procent van $3.800 tot meer dan $9.000, maar sindsdien is er tussen $8.800 en $10.000 verhandeld. Wat zou dit verschil in prijsbeweging voor Bitcoin en goud kunnen verklaren?

Ten eerste, wat is de drijvende kracht achter de goudrally? In een gesprek met AMBCrypto verklaarde Nick van Ecoinmetrics dat de rally voor goud te wijten is aan „inflatievrees“ en de „self-fulfilling prophecy“ van de safe-haven grondstof, vooral in tijden van nood. Deze cyclus kan snel venijnig worden,

„Dus het is bijna een reflex die beleggers hebben, als ze denken dat de wereldeconomie naar het zuiden zou kunnen gaan, kopen ze goud. Dat duwt de prijzen omhoog en creëert meer FOMO“

Dus, nu FOMO de markt overspoelt, de angst voor inflatie in het verschiet ligt en de traditionele markten het laten afweten, waarom is er dan geen instroom in Bitcoin Evolution geweest? Volgens Nick zou de „nichemarkt van Bitcoin in vergelijking met goud“ hier de reden voor kunnen zijn. Voor traditionele beleggers is de „reflex“ naar een neerwaartse trend in de aandelenmarkt het kopen van goud, deze grondstof-instinct heeft zich niet overgedragen over de crypto, vandaar dat er geen onmiddellijke FOMO-rally in Bitcoin is.

Als we kijken naar de Bitcoin-markt vóór de crash van de markten in maart en zelfs toen de centrale banken liquiditeit in de economie pompten, werd de cryptocurrency behandeld als een veilige haven. De cryptocijfers vielen tijdens de noodzaak om geld te verzamelen en stegen toen er meer fiat werd geïnjecteerd, gevolgd door vermoeidheid in de markten die samenvielen met de blokhalvering van de Bitcoin, en de cryptocijfers gingen de weg van de traditionele safe-haven activa, maar genoeg om het goud na te bootsen.

In feite is de krappe handel van Bitcoin, in plaats van een massale stijging of daling, indicatief voor een vraag die overeenkomt met het aanbod. In tegenstelling tot goudbeleggers die tot op het laatste moment accumuleren, waardoor de prijs hoger wordt naarmate de vraag stijgt, accumuleren Bitcoin-beleggers, maar in een langzamer tempo, wat de krappe handel en het ontbreken van een opwaartse [of neerwaartse beweging] verklaart. Hij concludeerde,

„Het feit dat Bitcoin in een assortiment heeft gehandeld, betekent dat het aanbod overeenkomt met de vraag in de markt. Ik denk dat beleggers zich langzaam op deze niveaus opstapelen. Langzaam genoeg kan de markt de vraag absorberen zonder te stijgen“.

In de perstijd handelde Bitcoin tegen $9.595, met een 24-uurs handelsvolume van $16.2 miljard.